ТОВ СЕЛМ АГРО

Обприскувачі у сільському господарстві: конструкція та групи запчастин

середа, 15 листопада 2023 р. о 13:03

Обприскувач, як сільгосптехніка, та обприскування, як один з процесів у сфері ведення сільського господарства, є незамінними атрибутами для отримання гарних врожаїв. Якщо обприскувач ручний чи акумуляторний пульверизатор найбільш затребувані на невеликих господарствах з переважно ручним процесом обробки земельних ділянок, то для великих масштабів робіт використовують потужну техніку: причіпні, самохідні чи садові обприскувачі. Вони зазвичай поєднуються з міні-тракторами типу Т-25 чи МТЗ-80, але досвідчені аграрії обирають більш ефективну техніку, наприклад, трактори John Deere або китайські альтернативи у вигляді JMT, Kentavr, DW та інші. Уся сільськогосподарська техніка потребує регулярного ремонту з використанням якісних запасних частин, що в широкому асортименті представлені в інтернет-магазині компанії Селм Агро.

Процес обприскування: користь та необхідність 

Обприскування у сільському господарстві використовують не лише для зволоження ґрунту, а й внесення мінеральних речовин та пестицидів. Своєчасне внесення хімікатів дозволяє вирішити проблему зараження рослин шкідниками та збудниками хвороб. В результаті агрономи щороку отримують гарні врожаї та мінімальні втрати рослинних насаджень, зберігаючи родючість ґрунтів. Обприскувачі особливо активно використовуються у південних регіонах України, але географія їх використання необмежена.

Конструкційні особливості обприскувачів

В рамках даної статті ми не будемо розглядати ручний садовий обприскувач або інші акумуляторні моделі для, адже вони орієнтовані виключно на невеликі господарства. Проте завжди можна купити обприскувач для точкової обробки земельних ділянок, але справжні професіонали обирають польові обприскувачі, що умовно розділяють на наступні групи:

  • Самохідний обприскувач - це автономна самохідна техніка, що виключно виконує роботи з обприскування полів довільних площ. Підтримує відслідковування маршруту за допомогою сигналу GPS, обладнаний розкладними горизонтальными штангами, механічною лебідкою для регулювання висоти, баками для рідких добрив, потужним насосом та електронним контролем за процесом обприскування.
  • Причіпний обприскувач активно застосовується на невеликих та середніх за розміром господарствах, адже він представляє собою причіпний до трактора агрегат, тобто він більш економічний та дешевший за самохідний. Універсальний апарат з баком до 4000 літрів здатний обробляти великі земельні ділянки, а повітряна підтримка розпилу з інжекторними форсунками дозволяє ефективно працювати навіть у вітряну погоду. Причіпні агрегати оснащені власною підсвіткою, поворотним дишлом та незалежною системою гідравліки. Їх обирають завдяки доступним цінам, компактності та універсальності використання.
  • Садовий обприскувач є різновидом причіпного, адже так само приводиться у рух за допомогою тяги від трактора, але його конструкція дещо відрізняється. Бак об’ємом 2000 літрів розміщується на шасі, а вмонтований насос та вентилятори дозволяють розпилювати добрива у садах та виноградних на висоту до 12 метрів. Саме можливість обробляти високі дерева і характеризує цей тип обприскувачів, як садові.

Садові, причіпні та самохідні обприскувачі на ринку України представлені під іноземними брендами: Lemken, Amazone, Horsch, Berthoud, Gaspardo, Jacto та ін. Вітчизняні виробники “Богуславська сільгосптехніка” та “Львівагромашпроект” також пропонують обприскувачі, що поєднують в собі доступну ціну та сучасні технології. 

Запчастини до обприскувачів та іншої с\г техніки

Незалежно від типу обприскувача, усі вони потребують регулярного обслуговування, планового та позапланового ремонту. З чого складаються польові обприскувачі та які деталі до сільгосптехніки доведеться купити?

Основні групи запчастин до польових обприскувачів:

  • Насоси. Забезпечують стабільну подачу робочої рідини на одиницю часу з встановленим тиском до 20 бар. Поділяються на мембранно-поршневі, відцентрові та 12-вольтові насоси. У дію приводяться за допомогою гідравліки трактора чи акумуляторної батареї.
  • Карданні вали. Це запчастини у вигляді хрестовини з приєднаними валами, на які передається обертаючий момент. Механізм передачі Кардана чи шарнір Гука полягає у зміщенні положення валів під кутом до 45 градусів. Для карданних валів застосовуються перехідники, труби, штифти та фрикційні диски.
  • Блоки управління. Служать для регулювання тиску, встановлення норми витрат, зворотного потоку в рамках ручної чи автоматичної подачі рідких добрив. Характеризуються кількістю секцій: від однієї до п’яти на одному блоці керування. 
  • Кульові крани з можливістю ручного чи електронного вибору позиції мають два різьблення: зовнішнє та вилкове (Т).
  • Форсунки для розпилювачів дозволяють швидко змінювати тип добрива чи тип розпилювача без прямого контакту з хімікатами. 
  • Манометри та витратоміри служать для контролю за тиском подачі рідини та її витратами у процесі обприскування. Вимірювальні запчастини хімічно стійкі та здатні витримувати тиск до 40 атмосфер.
  • Штанги. Металева багатосекційна конструкція з гідравлічним приводом для складання/розкладання, а також підйому, служить для охоплення всієї ширини робочої зони обприскування. На штангах розміщені елементи, що безпосередньо вносять добрива та механізми стабілізації конструкції, включаючи гідромеханізм гасіння коливань.      

Усі вищезазначені групи запчастин до імпортних та вітчизняних обприскувачів у широкому асортименті представлені на сайті інтернет-магазину Селм Агро. Тут ви можете купити запчастини до сільгосптехніки, робочі органи до землеобробної техніки та конструкційні деталі обприскувачі, сівалок, плугів, глибокорозпушувачів, комбайнів та тракторів, робочі органи дискової борони та багато іншого. Здійснюється доставка по Україні, самовивіз зі складу регіональних філій, а також усім клієнтам доступна зручна оплата замовлення онлайн, за безготівковим рахунком чи готівкою на касі.