ТОВ СЕЛМ АГРО

Міжрядні культиватори: універсальність та міфи щодо використання

понеділок, 2 жовтня 2023 р. о 10:51

Методика використання міжрядних культиваторів останнім часом повертає свою популярність серед фермерів, оскільки на заміну радянським КРН приходять сучасні технології, що докорінно змінюють принципи міжрядного культивування. Але чому більшість господарств досі ігнорує міжрядні культиватори? Відповідь на це питання комплексна, адже ця тенденція базується на ряді міфів, що вже не одне покоління поширюються серед працівників агросектору.


Міф №1 - Культивування пошкоджує рослини

Досвідчені агрономи, які усе життя мали справу зі старою радянською технікою, запевняють, що культивування неминуче пошкоджує від 5 до 10% посівів, оскільки вимоги щодо високого темпу робіт не дозволяють точно відстежувати положення та траєкторію робочих органів культиватора та й ступінь мотивації механізаторів скоріше завершити роботу є очевидною. 

Сучасні рішення повністю автоматизують процес культивування, адже міжрядні культиватори керуються супутниковими навігаторами, а положення робочих органів корегується спеціальними камерами. Система в реальному часі точно визначає ряди та висоту рослин, корегуючи рух агрегата згідно оптимальних ліній. Додатково захищають рослини спеціальні диски, що майже повністю (в межах десятих одного відсотка) нівелюють будь-які пошкодження насаджених культур. Механічне культивування можна поєднувати з хімічною обробкою: в такому випадку система автоматично направляє форсунки з розчином гербіцидів та обробляє саме ті бур'яни, які недоступні для робочих органів. Точність обробки досягає лише 2 см від ряду рослин в залежності від фази їх росту.


Міф №2 - Подвійна обробка гербіцидами краще 

У боротьбі за екологічність вирощуваного продукту дуже важко визнати користь підвищеного використання обприскувача з хімікатами. Якщо сучасні культиватори для хімічної обробки точно діють по бур'янам, то традиційні обприскувачі насичують усю землю, включаючи самі рослини шкідливими хімікатами. Окрім цього, гербіцидна обробка потребує відповідних умов, наприклад, правильну вологість ґрунту та погодні умови. В реальних умовах хімічна обробка стає дорожчою за вартістю, порівнюючи з вартістю робочого часу сучасних автоматизованих культиваторів з робочими органами SMART PART. Сьогодні також існує практика ґрунтового внесення азотних добрив у міжряддя з використанням міжрядних культиваторів. Ця технологія знижує витрати та підвищує врожайність у порівнянні з класичними техніками внесення добрив.  


Міф №3 - Низька продуктивність

Враховуючи вищезазначені переваги, єдиним відкритим питанням залишається продуктивності праці. Середня ефективність роботи КРН за стандартний час зміни дорівнює 30-40 Га, тобто на обробку площі 1000 Га, наприклад, цукрових буряків, знадобиться місяць часу. Сучасні культиватори пропонують трикратний приріст продуктивності з можливістю точної роботи на швидкості до 18 км/год та виходу в поле в нічний час завдяки встановленій підсвітці та спеціальному режиму камер. Лише за період денних змін площа в 1000 Га сучасними засобами оброблюється за 12-13 робочих днів.


Вимоги до робочих органів культиватора

Ефективність передових технологій досягається точністю на кожному з етапів їх використання. Робочі органи культиватора не є виключенням, тому до їх вибору, налаштування та ходу роботи є певні вимоги. Якість обробки ґрунту від бур'янів напряму залежить від гостроти різальних зон робочих органів. Доцільно використовувати лапи для культиватора SMART PART із самозаточенням. Товщина лез має знаходитися в межах 0,3 - 0,4 мм, а для дисків-загортачів діють вимоги товщини леза в 1 мм. Досвідчені аграрії рекомендують до 4 разів за зміну перевіряти стан техніки та відслідковувати ефективність її праці, включаючи повноту знищення бур'яну, тенденцію підвищення кількості знищених рослин, глибину обробки та інше. Компанія Селм Агро пропонує купити робочі органи з наплавленням (наплавкою) та самозаточуванням, що відрізняються високою ефективністю роботи та збільшеним до 3-х разів терміном використання у порівнянні з аналогічними запчастинами без наплавлення. Загалом ефективна робота міжрядного культиватора також залежить від вирівняності поля, типу та стану ґрунту, типу та фази розвитку рослин, а також поставлених перед агрономом завдань. 

Які бувають робочі органи для просапних культиваторів? Зазвичай виробники пропонують купити робочі органи для культиваторів наступних типів:

  • лапи прополювальні;
  • лапи стрілчасті;
  • долотоподібні лапи;
  • універсальні лапи;
  • праві та ліві лапи-полички;
  • підживлювальні ножі;
  • голчасті диски;
  • борінки прополювальні.

Агрономи радять проводити першу культивацію на глибині до 12 см у період, коли на молодих рослинах з'являються 3-4 листочки. Особливу увагу на цьому етапі треба приділити безпеці культивації з використанням спеціальних захисних запчастин до культиватора. Подальша обробка можлива без захисних пристроїв та на меншій глибині, що залежить від типу та культури рослин.

Культивація - це єдиний спосіб ефективно розпушувати верхній шар ґрунту, не перевертаючи верхній пласт. Лише у такому випадку бур'ян та личинки шкідників знищуються майже на 100% у своїй початковій фазі росту, ґрунт стає дрібнозернистим, руйнується кірка, а земля краще утримує вологу з забезпеченням доступу повітря до корінних систем. Агрономи часто поєднують культивацію зі внесенням добрив, що дозволяє економити час та ресурси при вирощувані відповідних культур рослин.