ТОВ СЕЛМ АГРО

Як глибокорозпушувачі підвищують врожайність ґрунту?

вівторок, 10 жовтня 2023 р. о 14:16

Неможливо переоцінити важливість використання глибокорозпушувачів у землеобробній діяльності, особливо, коли це стосується підвищення врожайності та загальної ефективності родючості ґрунту. Але навіщо потрібні глибокорозпушувачі, для чого застосовувати чизелі та які робочі органи використовуються для окремих задач?

В яких випадках використовують глибокорозпушувачі?

При регулярній обробці посівних площ відвальними плугами обов'язково виникає ефект поверхнево ущільнення ґрунту. Занадто щільний ґрунт утворює видиму перешкоду між корінною системою рослини та її пагонами, перешкоджає потраплянню вологи до корінних систем та загалом знижує ефективність проростання насінини, закладений енергетичний ресурс якої природно розрахований на пухкі та дрібнозернисті ґрунти. 

Комбінований глибокорозпушувач

Глибокорозпушувачі або чизельні плуги вирішують ці проблеми шляхом механічного втручання у щільну структуру ґрунту. Робочі органи глибокорозпушувача здатні досягати 80 см глибини у найтвердіших піщано-текстурованих  ґрунтах та знищувати так звану "плужну підошву". Результатом роботи глибокорозпушувачів є м'який, розпушений ґрунт, що сприятливий до зовнішнього потрапляння вологи, повітря та поживних речових. Поняття "загального підвищення урожайності" також включає в себе попередження утворення таких явищ, як повітряні чи водяні ерозії. Обробку землі глибокорозпушувачами ще називають "консервувальною", адже при менших витратах палива, якщо порівнювати з плугом, вдається зберегти більшу кількість вологи у мертвому шарі ґрунту. 

Але існують і недоліки методу глибокого розпушування:
⦁    можлива руйнація існуючої структури ґрунту, що попереджає його ущільненню;
⦁    можливий ризик пересихання під час посушливих сезонів без наявності достатнього запасу ґрунтової вологи.

Глибоке рихлення часто поєднують з плановим внесенням добрив, а в деяких випадках глибокорозпушувачі повністю замінили собою використання плугів зі збільшенням ефективності праці шляхом зменшення витрат на тягове зусилля трактора. Особливо ефективним це обладнання стає в районах з підвищеною кількістю опадів та/або на піщаних землях чи глибоких пісках. Результат роботи чизелів відчувається протягом трьох років після проведення робіт з рихлення землі, але це стосується не всіх типів ґрунтів. Наприклад, глинисті ґрунти та содисті глини в меншій мірі зберігають ефективну післядію глибокорозпушувача, хоча, в подібних випадках часто використовують метод додавання органічних речовин та гіпсу.

Техніка для глибокого розпушування

Глибокорозпушувачі - це спеціальне причіпне чи навісне обладнання, ефективність роботи якого залежить від двох параметрів:
⦁    глибина обробки
⦁    ширина захвату

Типові технічні характеристики для глибокорозпушувача

Саме поставлені задачі щодо площі та глибини обробки визначають вибір того чи іншого обладнання з відповідною вимогою до тягових характеристик трактора. Пересічний фермер може переобладнати плуг у глибокорозпушувач шляхом заміни стандартних плугових стійок на відповідні стійки з робочими органами чизеля. В інтернет-магазині Селм Агро ви можете знайти конструкційні деталі та робочі органи до глибокорозпушувачів до всесвітньо-відомих брендів, наприклад, Lemken, Farmet, Quivogne, Amazone, Gaspardo, Gregoire Besson, Bednar, Storm та інші.

Як працюють робочі органи глибокорозпушувача?

При глибокому рихленні ґрунту зубці або долота проникають у найглибші шари, руйнуючи його ущільнену структуру. Ключовою вимогою є відповідна вологість, щоб робочі органи мали змогу проникнути на задану глибину, але не розмазували по зубцям занадто мокрий та твердий ґрунт. У випадках, коли процес рихлення занадто ефективний, позаду агрегату встановлюються прикатуючі катки чи ґрунтоущільнювачі, що в результаті формують в міру тверду, прикатану поверхню. Стандартна схема глибокорозпушувача передбачає однакову довжину стійок з долотами, але метод встановлення коротких передніх стійок зменшує тягове зусилля трактора до 20% та витрати на пальне. Передні робочі органи з короткими стійками також використовуються у поєднанні з конструкційними деталями для внесення ґрунтових добавок. 

Схема розташування робочих органів у глибокорозпушувачі

Глибоке рихлення - це окрема наука, яка потребує спеціальних знань та аграрного досвіду задля ведення ефективної сільськогосподарської діяльності без шкоди структурі ґрунту на оброблювальних земельних ділянках.