ТОВ СЕЛМ АГРО

Принцип роботи мульчувачів та їх роль у боротьбі з пересиханням ґрунту

середа, 25 жовтня 2023 р. о 14:43

У боротьбі за якість ґрунту перед посівною будь-які дієві засоби користуються великим попитом серед фермерів. Одним з найбільш популярних є мульчування з використанням відповідного агротехнічного пристою — мульчувача. Якими бувають мульчувачі, особливості роботи, з яких конструкційних деталей та робочих органів він складається та де вигідно купити запчастини до мульчувачів та іншої сільськогосподарської техніки? Детальніше - далі у цій статті на сайті компанії Селм Агро.

Що таке мульчування?

Процес мульчування передбачає подрібнення та розподіл залишків рослин після збору урожаю соняшнику, кукурудзи, ячменю, пшениці, ріпаку. Подрібненню підлягають навіть невеликі деревці, чагарники та кущі в залежності від технічних можливостей відповідної моделі агрегату. Задля запобігання пересихання верхнього шару ґрунту та підвищення ефективності дії мінеральних добрив його додатково покривають соломою чи перегноєм. Процес мульчування особливо ефективний в південних регіонах України, адже ризик втрати ґрунтової вологи внаслідок ерозії там найбільший. 

Переваги мульчування

Окрім вищевказаних переваг, мульчування передбачає наступні наслідки використання:
    • стабілізація та покращення температурного режиму ґрунту;
    • поліпшення показників родючості;
    • формування стабільних біологічних та агрохімічних структур;
    • загальне підвищення врожайності до 25%.

Якими бувають мульчувачі за типом агрегатування з трактором?

Мульчувач — це сільськогосподарський агрегат, що працює у з’єднані з трактором, але має спеціальну конструкцію, відповідну до методу агрегатування з тяговим апаратом:
    • причіпний;
    • навісний;
    • напівнавісний.

Процес агретування мульчувача з трактором достатньо простий та передбачає наступні етапи:
    • Нижній тяг має бути зафіксований в задніх шарнірах, а навіска встановленою.
    • При наближенні заднім ходом трактора до подрібнювача, механізатор має встановити навіску в раму за допомогою гідроциліндра. 
    • Вже із заглушеним двигуном відбувається встановлення пальців шляхом закріплення їх пружинними фіксаторами.
    • Далі центральна тяга з’єднується з верхньою точкою навіски агрегату. 
    • На цьому етапі водій трактору вже може трохи підняти подрібнювач, щоб впевнитись у правильності першого з’єднання.
    • Далі вилка карданного валу повинна зафіксуватися на редукторі та бути приєднаною до ВВП трактору. 
    • Після цього варту впевнитись у вільному обертанні кожуха карданного валу. Якщо все встановлено вірно, кожух закріпляється на скобу, що конституційно приварена до рами.
    • Рама мульчувача встановлюється перпендикулярно відносно трактора за допомогою стяжок на навісці.
    • Останнім етапом агрегатування буде горизонтальне встановлення мульчувача з використанням стяжок розкосів. 

Робоча зона популярних сьогодні подрібнювачів становить від 1,9 до 9 метрів у ширину. Окрім цього, актуальні моделі мульчувачів оптимізовані під використання при температурах від –50 до +40 градусів, але при вологості ґрунту, що не перевищує 25%. Загалом подрібнювачі вибирають в залежності від розміру ділянки, потужності трактору та кількості (твердості) залишків сільськогосподарських культур. Заявлена продуктивність подрібнення коливається від 1 до 7 га/годину в залежності від потужності техніки та ряду індивідуальних чинників на окремому взятому господарстві.

Принцип роботи мульчувача

Як вже було сказано раніше, мульчувачі подрібнюють залишки рослин, рівномірно розподіляючи їх залишки на поверхні ґрунту та частково під верхній його шар. Після цього прискорюється природній процес перегнивання. Мульчування передбачає рух трактора з подрібнювачем на швидкості до 15 км/год. Основний компонент мульчувача — це ротор, що виконаний зі сталі. На ньому встановлені робочі органи мульчувача: молотки, ножі та Y-подібні молотки з діфелятором чи середнім прямим заточеним ножем. Компанія Селм Агро реалізує робочі органи для мульчувачів, також конструкційні деталі, ступиці та спеціальні підшипникові механізми, пальці, вали, вісі та втулки — усе, що може знадобитися при ремонті та обслуговуванні апарату.

Обертання ротору на швидкості до 1800 обертів/хв з робочими органами дозволяє подрібнювати залишки рослин без заглиблення у ґрунт, адже подібний контакт з верхнім шаром швидше зношує запасні частини подрібнювача. Однак, в деяких випадках, помірне заглиблення необхідне та регламентоване спеціальними нормативами. Молотки та ножі мають власні характерні ознаки, тобто вони розраховані на усі типи рослин та бур’янів, що зустрічаються на полях після збору врожаю. Купити робочі органи подрібнювача можна онлайн в інтернет-магазині компанії Селм Агро за доступними цінами та гарантією від виробника. При виникненні будь-яких запитань, звертайтесь за допомогою до менеджерів Селм Агро у Вашому регіоні за телефонами у розділі Контакти.

Майбутнє подрібнювачів

Традиційний агрегат мульчувач може бути модифікований під потреби фермерів. Наприклад, сьогодні вже набирають популярність спеціальні катки мульчувачі, в задачі яких входить подрібнення залишків рослин з одночасним їх прикатуванням та частковим мульчуванням поверхні поля.